Rodzice pragnący dla swoich pociech wszystkiego, co najlepsze, zaczynają często w bardzo młodym wieku częstować dzieci różnego rodzaju słodkościami. Nie jest to wskazane – zwłaszcza jeśli produkt jest mocno dosładzany cukrem, śmietanką itp. – głównie do pierwszego roku życia. Po tym czasie można zacząć stopniowo zapoznawać dziecko z innymi smakami, pamiętając jednak przy tym, że zbyt mocne słodzenie i solenie pożywienia może na zawsze zabrać dziecku przyjemność z jedzenia posiłków o bardziej zbilansowanych i subtelnych smakach. Decydując się więc na słodycze dla najmłodszych, warto dokładnie zastanowić się nad ich składem i innymi wartościami odżywczymi.
Słodkości mogą mieć pozytywny wpływ na organizm!
Nie jest bowiem tak, że jedna słodkość ma tylko i wyłącznie negatywny wpływ na układ pokarmowy czy zdrowie młodego człowieka. Naturalnie – zbyt duża ilość cukru szkodzi w każdym wieku – ale często w słodyczach znajduje się tylko marginalna jego ilość, a za słodki smak odpowiadają w nich inne, bardziej naturalne składniki, jak owoce czy miód chociażby. Mleczko kokosowe albo masa kajmakowa, także mają zupełnie inny wpływ na zdrowie spożywającego, aniżeli używany bez ograniczeń cukier. Wybierając określone słodycze dla najmłodszych koniecznie trzeba więc zapoznać się z etykietą i składem produktu.
Najzdrowsze są słodycze domowej produkcji?
Znacznie łatwiej kontrolować można słodycze tworzone samodzielnie, w zaciszu domowej kuchni. Osoby, które potrafią samodzielnie upiec lub ugotować słodkie przekąski dla maluchów, mają unikalną możliwość dokładnego kontrolowania nie tylko ilości cukru, który trafia z przepisem do pożywienia. Zawsze istnieje także możliwość zamiany mniej zdrowych składników na ich bardziej prozdrowotne i naturalne odpowiedniki.